Extensive refurbishment of existing buildings and new build dwellings along with the subterranean property which has made for an interesting and challenging project which is now nearing a successful completion.

The Brief

The site was originally owned by the Ministry of Defence and was built during the war to house workers at Summerfield Rocket Defence Centre and later as a refugee camp. The site had been derelict for a number of years. We were asked to retain 4 existing buildings and construct 6 new dwellings.

The Project

The new properties were designed to reflect the rural nature of the area and a mixture of cedar cladding, brick and render were used in the facades. Natural slate was utilised on the roof. The dwellings were designed to give a contemporary feel whilst blending into the natural woodland setting.

The dwellings were constructed using the latest energy efficient boilers, underfloor heating, mains pressure hot water tanks. The fabric of the structure incorporated high insulation levels to reduce overall running costs . The finishes internally were to a very high standard.

New infrastructure was constructed in the form of roads, drainage, services and sympathetic fencing and landscaping.

Currently under construction is the 11th and last dwelling which is subterranean with only one elevation visible as a wall of glass. Latest building technics have been utilised in the construction of retaining  walls and their associated waterproofing and tanking methods.